Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn van groot belang in de hospice. Bijvoorbeeld voor het waarborgen van de huiselijke sfeer, maar ook voor het goed laten verlopen van een complex huishouden, waar gasten en naasten zich prettig kunnen voelen. We onderscheiden verschillende soorten vrijwilligers:
- zorgvrijwilligers
- kookvrijwilligers
- algemeen vrijwilligers (die onderhoutwerk doen in huis en de tuin, pr verzorgen)
- vrijwilligers rouwondersteuning
We zoeken regelmatig nieuwe vrijwilligers. Bent u geïnteresseerd mail dan naar info@issoria.nl en er wordt contact met u opgenomen voor een kennismakingsgesprek.
Om een indruk te krijgen van het werk dat vrijwilligers doen, kunt u de brochure Vrijwilligers bij Hospice Issoria van A t/m Z bekijken.
Lideke van Gool over vrijwilligerswerk bij Issoria
Voor radio Sleutelstad was Lideke van Gool van Issoria in gesprek met Nieuws071-presentator Gerry van Bakel.
Zorg- en kookvrijwilligers
Wat doet u als zorg- en/of kookvrijwilliger?
De taken van zorgvrijwilligers zijn divers. Het kan zijn dat u naast iemands bed zit, in stilte of juist in gesprek, of u helpt met de verzorging, doet huishoudelijke werkzaamheden of leest een krant voor. Misschien doet u wel een spelletje met de kinderen van een gast, naait een knoop aan, doet boodschappen, maakt een wandelingetje met een gast en ga zo maar door. Eigenlijk zijn uw taken vergelijkbaar met de dagelijkse bezigheden van een mantelzorger thuis.
Een kookvrijwilliger komt speciaal om een warme maaltijd te bereiden voor de gasten. Soms eten er ook naasten of medewerkers mee. U inventariseert bij de gasten de etenswensen van die dag, stelt samen met de zorgvrijwilligers het menu samen en de boodschappenlijst. U doet zelf de boodschappen en wordt bij het koken ondersteund door de zorgvrijwilligers.
Als u zowel van zorgen voor mensen houdt als van koken, dan is het ook mogelijk om de rol van zorg- en kookvrijwilliger te combineren.
Zorgen voor mensen die gaan sterven en er ook zijn voor hun naasten is niet niks. Wij vinden het belangrijk dat nieuwe vrijwilligers met voldoende bagage op weg gaan. Reden waarom wij ze een introductieweekend palliatieve zorg aanbieden. Dit weekend wordt verzorgd door de coördinatoren.
Naast dit introductieweekend is er voor de zorgvrijwilligers een praktische scholing ‘ziekenverzorging thuis’, die door de Thuiszorg wordt gegeven.
Vrijwilligers rouwondersteuning
Ook zijn er vrijwilligers, die rouwondersteuning verlenen. U voert individuele gesprekken bij de rouwende thuis. Luisteren neemt daarin een grote plek, naast soms het bieden van structuur in de stroom van gedachten of hulp bij praktische zaken. De kunst hierbij is om ruimte te geven aan ieders eigen wijze van rouwen.
Wij vinden het belangrijk dat u goed voorbereid op weg gaat. Per vrijwilliger kijken we wat hiervoor qua scholing nodig is. Om vertrouwd te raken met het gedachtegoed van Issoria volgen nieuwe vrijwilligers rouwondersteuning ook het introductieweekend palliatieve zorg.
Wat vragen wij vooral van u als vrijwilliger rouwondersteuning
Luisteren zonder oordeel, invoelend vermogen en het kunnen ‘uithouden’ van pijn en verdriet zijn onmisbare vaardigheden in de ondersteuning. Het kennen en zo nodig terughouden van de eigen normen en waarden hoort hier ook bij.
Naast de individuele gesprekken woont u eens in de zes weken de bijeenkomsten van de werkgroep rouwondersteuning bij. Hierin is ruimte voor uitwisseling, reflectie en verdieping. Jaarlijks is er een scholingsdag.
Vrijwilligersraad
Een organisatie leiden met veel vrijwilligers ‘in dienst’ is een kunst apart. Het vergt souplesse en inlevingsvermogen en vraagt om goede communicatie. Daarom heeft Issoria ook een vrijwilligersraad, een orgaan met open oog en oor voor sfeer, belangen en werklast.
Zie verder het reglement van de vrijwilligersraad.
De zorg- en kookvrijwilligers werken met een roostersysteem. Dit systeem is alleen te benaderen voor die vrijwilligers met een toegangscode.